Czym jest nalewka? Według ogólnie przyjętej definicji jest to alkoholowy napój pozyskiwany wyłącznie z roślin. To produkt, który z uwagi na występujące w nim procenty, może być spożywany wyłącznie przez osoby dorosłe. Często zresztą gości na różnego rodzaju domowych imprezach i kameralnych przyjęciach, ponieważ smakuje i pachnie tak wyśmienicie, że jest dużo lepszą i ciekawszą alternatywą dla zwykłego piwa czy uwielbianej przez Polaków wódki. Bazą nalewki tradycyjnej jest oczywiście spirytus. A w jaki sposób oddziałuje on na smak, jakość i aromat trunku?

Jakiego spirytusu należy użyć do przygotowania nalewki?

Chcąc przygotować nalewkę wytrawną, czyli tę pasującą do dań słonych i różnego rodzaju zakąsek, należy użyć spirytusu zawierającego maksymalnie sześćdziesiąt procent alkoholu. Jest to specjalny spirytus nalewkowy. Nie trzeba go nawet przygotowywać samodzielnie, bo bez problemu można go dostać w większych marketach i niemalże wszystkich sklepach z alkoholami. Takim spirytusem wystarczy zalać przygotowane wcześniej owoce. Nie trzeba mieszać go z wodą, bo sam w sobie jest bardzo delikatny i łagodny.

równie często przygotowane są ze spirytusów, które zawierają 70% alkoholu. Charakteryzują się większą wyrazistością i zdecydowanie mocniejszym smakiem oraz intensywniejszym aromatem. Tworzą świetną bazę dla różnego rodzaju trunków. To właśnie z nich przeważnie powstają te najlepsze domowe nalewki. Jeżeli jednak chce się nieco załagodzić ich mocny smak oraz aromat, wystarczy po prostu rozcieńczyć je w niewielkiej ilości wody. Dzięki temu alkohol będzie mniej wyczuwalny.

Czy warto samemu przygotowywać nalewki?

I tak, i nie. Na pewno jednak warto zdać sobie sprawę z tego, że wbrew powszechnie panującym opiniom przygotowanie tradycyjnej i domowej nalewki nie jest wcale aż tak skomplikowaną sprawą. Nawet niedoświadczone w tej kwestii osoby spokojnie powinny poradzić sobie z takim zadaniem. Nie trzeba mieć wcale wielkiego talentu kulinarnego czy bogatego doświadczenia w gotowaniu, aby postępować zgodnie z jakąś instrukcją i z jej pomocą wykonać swoją pierwszą domową nalewkę. A przepisów na tego rodzaju trunki jest w Internecie całe mnóstwo. Wystarczy się za nimi rozejrzeć, aby natknąć się na takie, które nie będą wymagać wielu poświęceń. Dzięki nim w ciągu dosłownie jednego dnia każdy poradzi sobie z przygotowaniem większej ilości nalewek. A potem będzie mógł przelać je do słoików lub wyższych butelek, by raczyć się nimi razem z przyjaciółmi bądź w gronie rodzinnym.

Sklepowe nalewki tradycyjne też jednak mają swoje plusy. Przede wszystkim są łatwo dostępne, ponieważ w tym momencie można się na nie natknąć w każdym hipermarkecie. Występują w wielu różnych wariantach. Mają niesamowite smaki, często zupełnie nieoczywiste, dzięki czemu na każdej imprezie można uraczyć się trunkiem w totalnie innym wydaniu. Nalewki sklepowe coraz częściej wykazują się również świetnym naturalnym składem. Jako że sam alkohol jest w nich środkiem konserwującym, nie muszą być uzupełniane żadnymi dodatkowymi substancjami.